Vo Varšave, Krakove i Smolensku sa spomínalo na obete katastrofy spred 2 rokov

10.04.2012 Celý región

Varšava 10. apríla (TASR) - Druhé výročie katastrofy poľského prezidentského špeciálu pri západoruskom Smolensku charakterizuje dnes dianie na celom území Poľska.

Na samotnom mieste havárie, ktorú neprežil nikto z 96 osôb na palube, sa pamiatke obetí nešťastia poklonili dnes delegácie oboch krajín, Poľska i Ruskej federácie, pod vedením ministra kultúry a národného dedičstva Bogdana Zdrojewského a predsedu Štátnej dumy Ruskej federácie Sergeja Naryškina. Súčasťou 120-člennej poľskej delegácie boli aj viacerí pozostalí po obetiach. Hostia z Varšavy položili veniec s poľskou trikolórou aj v lokalite, kde by už na budúci rok pri 3. výročí leteckého nešťastia mal stáť pamätník, pripomínajúci túto katastrofu.

Poľský prezident Bronislaw Komorowski nechýbal na sv. omši, ktorú v smutný deň celebroval vo Varšave poľný biskup poľských ozbrojených síl Józef Guzdek.

Už predtým sa na obete spomínalo na miestach ich posledného odpočinku tak vo Varšave, ako aj v ďalších mestách krajiny, kde budú spomienkové akcie pokračovať až do večerných hodín.

Minútou ticha sa dnes začalo aj zasadanie poľskej vlády pod vedením premiéra Donalda Tuska, ktorý sa už ráno v sprievode viacerých členov svojho kabinetu zúčastnil na pietnej spomienke na vojenskom cintoríne vo Varšave.

V takmer všetkých smútočných príhovoroch i počas omší rezonoval fakt, že katastrofa spôsobila obrovské straty, zanechala neutíchajúcu bolesť a že po nej zostáva otázka prečo.

Líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslav Kaczynski si pamiatku svojho brata-dvojčaťa pripomenul dnes v spoločnosti stoviek stúpencov najskôr na sv. omši, neskôr kladením vencov pred prezidentským palácom a na cintoríne vo Varšave.

Marta Kaczynská, dcéra tragicky zosnulého prvého páru krajiny, prezidenta Lecha Kaczynského a bývalej prvej dámy krajiny Marie Kaczynskej, položila dnes kvety na ich sarkofág v krypte na krakovskom Wawele. Pri odchode využila príležitosť, aby vyjadrila poďakovanie všetkým, ktorí spomínajú na jej rodičov a ktorí majú odvahu ukázať to i verejne. V tamojšej kaplnke sa podvečer uskutoční sv. omša za zosnulý prezidentský pár a všetky ostatné obete leteckého nešťastia.

Zdroj: www.tvn24.pl, PAP
 

Vyberte región